4coolpics.com Home
 тук прохождат талантите :) Фото Форум | Чат | Вход | Регистрация | Правила | Контакти | Търсене English
Начало
 
 
 СНИМКИ
Фото конкурси
Фото галерии
Избрани снимки
Продажба на снимки
Клуб 4CoolPics
 
 РЕЙТИНГ
Aвтори
Kласация PRO
Автори PRO
Седмична класация
Снимки на седмицата
Снимки на годината
Втори шанс
 
Sony, Canon, Nikon, Pentax, публикации, ревюта, полезни връзки ИНФО
Победители в конкурсите
Фотопленери
Публикации, изложби
Полезни връзки
Карта на сайта


Артекспрес 2004

Фактор България ЕООД - професионални решения за печатни комуникации.


   Публикации >> 7.08.2007 г. Поглед към град Търговище от Диляна Стойчева  

Поглед към град Търговище

Да снимаш в града, в който живееш е на пръв поглед лесно, но всъщност не толкова. Всеки ден минаваш покрай забележителностите и те стават незабележими. Но ако излезеш и заживееш другаде, родният град става мястото на детските спомени и приятните ваканции.
Така възникна идеята да направим това представяне на Търговище. Предложи я човек - Стефан Димиев (Dimiev), който не живее вече тук, но пази мили спомени. Подкрепихме го ние домакините, които по-лесно можем да разкажем за миналото и настоящето на града. Обединяват ни виртуалните български фотосайтове, една добра възможност да споделяш любовта си към това изкуство и да пътуваш из красиви места, чрез снимките на другите. А с повече щастие и те чрез твоите.
Но да се върнем към Търговище - областен и общински център. Населението на общината е 74 739 души. В града живеят 47 738 човека, останалите - в 51 села /и два квартала/. В област Търговище са включени още 4 общини – Попово, Омуртаг, Антоново и Опака. Заедно съжителстват три етноса – българи, турци и роми. Като цяло в региона са регистрирани 151 недвижими паметници на културата и 907 археологически. 31 са общо защитените природни обекти в общината.


Ако решите да посетите Търговище, най-лесно е да минете първо през възрожденския квартал “Вароша”. В него се намира храм “Успение Богородично”. Градежът му е направен от известните тревненски майстори Уста Димитър Сергюв и Генчо Новаков през 1851г. Църквата е с трикорабна конструкция в старобългарски стил без кубе. Камбанарията е по проект на италианския инженер Фурлани. През 1949г. при пожар изгарят покрива и колоните, но след две години са възстановени с доброволен труд.

В квартал “Вароша” се намират още Славейковото училище, строено през 1863г. (днес Исторически музей),

Хаджи Ангеловата къща (Етнографска експозиция),

Хаджи Ангеловата къща

къщата на Хаджи Руси (Археологическа експозиция).

Захариевата къща

Тук са и домовете на Никола Симов–Куруто - знаменосецът на Ботевата чета,

дом на Никола Симов–Куруто

паметник на Никола Симов–Куруто

на художниците проф. Никола Маринов и Стефан Куцаров.
Освен църквата “Успение Богородично” в Търговище има още два храма. Църквата “Св Иван Рилски”, която е завършена през 1936г. се намира в централната градска част. Там е погребан Нюйоркският митрополит Андрей /1886-1972/ - основател на Българските епархии в Америка, Канада и Австралия. В нея има уникален иконостас, резбован през 1961г. от проф. Петър Кушлев.

Църквата Св Иван Рилски


Мюсюлманският храм “Саат джамия” е построен през ХVІІІв. Вътрешните стени на залата за молитва са изписани с арабски текстове от Корана и са декорирани със стилизирани растителни и геомитрични орнаменти.

Мюсюлманският храм Саат джамия


След като обходите част от архитектурните забележителности в града, които се намират близко помежду си, още същия ден можете да починете сред красивата природа в местността “Борово око”. Там се намира езеро, носещо същото име, в което през лятото можете да видите големи екземпляри шаран и бял амур, плуващи на воля. Отглеждат ги собствениците на разположения край езерото ресторант “Борово око”. Децата ще се забавляват, хранейки ги с хляб, докато вечеряте на спокойствие, под звуците на приятна музика, смесена с песента на щурците.

езеро Борово око

eезеро Борово око


В същата местност се намира и Художествена галерия “Никола Маринов”, която съхранява богат фонд от произведения на изкуството. В нея се пази и обогатява най-голямата на Балканите акварелна сбирка.
Друго място, подходящо не само за отдих, но и за екотуризъм е естествения лесопарк, който се намира на 7 км южно от града. Красивата му природа, минералният извор и удобният първокласен път от София за Варна привличат както търговищенци, така и гости от цяла България. Местността “Парка” е обявена за база за отдих през 1927г., преди цели 80 години. Тя е един първите подобни паркове в страната. Днес в нея има изграден санаториално-туристически комплекс. Интересни природни забележителности са: “Коня” – уникално оформена фигура върху почти отвесния източен склон на Лале Балкан, пещерата “Марината дупка”, природният феномен “Водопада”. Зоната за отдих е богата на люляк и на рядко срещащото се “Урумово лале".
В местността “Парка” се намират модерните хотелски комплекси “Белия кон” и “Рай”, на 100м. един от друг. Те разполагат с охраняем паркинг, голям открит плувен басейн, ресторанти, тенис корт, параклис. В близост до тях се намират хотел “Панорама”, Профилакториума и хижа “Младост”.
В същата местност можете да разгледате древния град “Мисионис”, до неотдавна по-известен като “Крумово кале”. Той е разположен върху повече от 100дка. Според местните археолози, най-ранните останки, открити там са от ІІІ-V век от н.е. Стените на късноантичната и средновековна крепост, известна под името Мисионис, заграждат площ с неправилна форма от 21 дка. Тя е частично проучена от проф. Димитър Овчаров, при което е установено, че е изградена през Vв. и е разрушена при нашествията на славяните през VІв. През ІХ-Хв. върху крепостта е съществувало ранно-средновековно българско селище, тясно свързано с културата и икономическото развитие на намиращата се в близост столица Велики Преслав. По време на Втората българска държава /ХІІ-ХІVв./ крепостта е възстановена и леко изменена. Превръща се в голям търговски център. Разрушена е окончателно при нашествието на османските завоеватели в края на ХІVв. Тогава населението на големия и развит античен и средновековен град се премества и установява в сегашния град Търговище, където е съществувало малко селище. Посещавайки Мисионис, ще видите и останките на две базилики, едната вътре, другата извън крепостта.

останки от базилика Мисионис

останки от базилика Мисионис

останки от базилика Мисионис

останки от базилика Мисионис


Връщайки се към историята на Търговище, неможе да не разкажем за произхода на сегашното и предишното име на града – Ески Джумая. И двете имена са свързани с развитието на голям панаир по тези места. Районът от стари времена е предпочитано място за живот и търговия – от ранновизантийския период до падането на България под османско владичество през 14 век. За първи път старото наименование на селището - Ески Джумая /стар петъчен пазар/се споменава през 1573 г.
Едно от преданията за възникването на панаира ни връща към средата на XVIII век. В първите дни на месец май, местното население редовно устройвало край града надпрепускване с коне. Според тогавашния обичай конските “кушии”, редувани с угощения, пехливански борби и увеселения, продължавали цяла седмица. Освен гостите и жителите на града, за да погледат или да участват в състезанията, пристигали и много любопитни зрители от околните села. Стичането на толкова хора на едно място дало добра възможност на предприемчиви кафеджии и продавачи на дребно да увеличат и оборота и печалбите си и стимулирало търговията с различни стоки, на първо място - с добитък. Постепенно се включили производители и търговци на селскостопански произведения, започнали да изнасят за продан стоката си и занаятчии от града: сарачи, грънчари, абаджии. Въпреки, че конните състезания се провеждали до към 1840г., панаира продължил да се нарича “кушия” и да започва с т.нар.” камшик панаир” или “хайванпазар”, който дава сериозен тласък за развитието на скотовъдството в региона.
Днес традицията е съхранена и обновена. През месец май 1992г. е открито първото “Изложение Търговище” в рамките на традиционния пролетен панаир. В залите на Художествената галерия “Никола Маринов”, своята продукция ежегодно демонстрират производители и търговци от български и чуждестранни фирми.
Освен място с история и традиции, Търговище е авторитетен и активен културен център. Домакин е на традиционни национални и международни прояви: "Празници на женските и девически хорове", театрален фестивал “Дни на големия театър в малкия град”, международен фестивал на спектакли за деца “Вълшебната завеса”,

международен фестивал на спектакли за деца Вълшебната завеса

фестивал на духовите оркестри, фолклорни събори, графитифест и др.

графитифест

Тук се организира и международния пленер за акварел „Никола Маринов”, който си е спечелил голям авторитет в страната и извън нея със своите 17 издания. И още нещо, което трябва да се отбележи. Малчуганите и младите хора в Търговище имат възможност да се занимават с различни форми на изкуство в Читалище „Напредък”, Младежки дом, в Центъра за работа с деца и Школата по рисуване.

фолклорен фестивал Търговище

фолклорен фестивал Търговище

фестивал на духовите оркестри

Културният афиш на града е богат. Ще ви бъде забавно да гостувате тук, когато деца с народни носии се надпяват на площада, когато духовият оркестър свири привечер в централния парк или когато професионален ансамбъл „Мизия” танцува на големи празници.
Спокойствие и красиви паркове, интересна култура и богата история, какво още и трябва на една приятна ваканция? Просто някой с когото да я споделиш.

Диляна Стойчева

Снимки - Диляна Стойчева и Стефан Димиев

Photo Club 4CoolPics
Users: 33546
Pictures: 557300

Всички снимки и материали, публикувани на сайта Забавления с фотография, са със запазени авторски права.
Използването им без писменото съгласието на автора е нарушение на Закона за авторското право и сродните му права.

4CoolPics.com on Facebook 4CoolPics.com във Facebook

Email:
support@4coolpics.com